Drie dagen gratis roodstaan. De overheid heeft Bennie Jolink ingehuurd om mensen in een reclamespotje te bewegen een SNS-rekening te openen. Want dan kun je drie dagen gratis roodstaan. Let op: lenen kost bij de staatsbank (eventjes) geen geld.
In deze tijd van consumentenbescherming, woekerpolissen die maar niet gerepareerd worden en – nog steeds – groeiende betalingsachterstanden is het nogal onwerkelijk dat een bank die eigendom is van de Nederlandse staat consumenten aanspoort om toch vooral gebruik te maken van de mogelijkheid om drie dagen zonder rente rood te staan.
SNS Bank zegt hiermee eigenlijk: je kunt best even een negatief saldo hebben op je betaalrekening. Dat kan ook best even. Maar dat ‘even’ wordt vaak toch net even wat langer. Ik denk dat in de praktijk al talloze malen is bewezen dat het niet werkt om geld uit geven dat je waarschijnlijk binnen een paar dagen zult ontvangen. Maar de overheidsbank SNS vindt het prima. En als die dat al zegt, wat zou je dan moeilijk doen?
Je wilt toch heel graag die nieuwe iPhone, iPad of ander iDinges kopen, maar je salaris wordt pas over drie dagen gestort. Ach, denk je, ik ben toch klant bij SNS, dus ik koop ‘m nu alvast. Over drie dagen is die roodstand toch opgelost. Kost me geen rente. Hartstikke leuk. Nu alleen nog hopen dat de hypotheekrente niet wordt afgeschreven, net voordat het salaris wordt gestort. Of de energienota.
Nu meldt SNS wel netjes dat het niet zo slim is om rood te staan. Maar dat zijn de kleine lettertjes: daar door je Bennie niet over. En wie mag er dan allemaal drie dagen gratis in de min staan? Wordt daar nog onderscheid in gemaakt? Welke katten worden er allemaal op het spek gebonden?
De overheid wil de consumptieve bestedingen stimuleren. Dat is prima, maar propageer dan wel om spullen te kopen met geld dat je al hebt. Niet met geld dat je voor drie dagen gratis kunt lenen. Daarmee geef je een verkeerd signaal af. Want ik ben bang dat die drie-dagen-roodstanders zich uiteindelijk toch blauw gaan betalen aan rente. Roodstaan zal misschien wel normaal zijn, maar dan hoeft de overheid dat nog niet via een bank te gaan roepen.