Vier op de tien pensioenverzekeringen straks van NN

De Nederlandse verzekeringsmarkt moet consolideren, vindt De Nederlandsche Bank. Met het overnemen van Delta Lloyd zet Nationale-Nederlanden daar al een aardige stap in. Een blik op de 2015-cijfers leert dat vooral de collectieve levensverzekeringen lekker overzichtelijk worden: NN heeft straks bijna 40% van de pensioenmarkt in handen.

Er blijven buiten de grote zorgverzekeraars (alle ziektekostenmaatschappijen staan trouwens hier op een rij) nog vijf grote verzekeringsconcerns over: behalve NN zijn dat Achmea, Aegon, ASR en Vivat. Eigenlijk mag Allianz daar ook nog toe gerekend worden met naar schatting ruim een miljard premieomzet. Naar schatting, want de Benelux-tak van het Duitse concern valt niet meer onder Nederlands toezicht en concrete cijfers ontbreken daardoor.

Pensioenreus

De overmacht van de nieuwe combinatie NN-Delta Lloyd wordt het grootst in de pensioenverzekeringen. Daar is de premieomzet meer dan € 2,5 miljard groot. Omdat de collectieve levensector door het sluiten van grote contracten nog wel eens schommelingen laat zien in de koopsomomzet, geven de periodieke premie-inkomsten een betere inschatting van de marktverhoudingen op de lange termijn. Maar ook daar is NN goed voor een dikke 38% van alle premies.

pensioenmarkt

De verhoudingen in de collectieve pensioenverzekeringen zullen bij de toezichthouder een tevreden grijns teweegbrengen: de drie grootste partijen beheersen ruim driekwart van de markt en de grootste vijf bestrijken zelfs 99%.

Zetje nodig

In schadeverzekeringen (zonder zorgverzekeringen) wordt NN niet de grootste, maar komt het wel dicht in de buurt van Achmea (19,6% om 21,1% marktaandeel).  In die markt kan de consolidatie nog wel een zetje gebruiken: de drie grootste partijen (Achmea, NN en ASR) hebben net iets meer dan de helft van alle schadepremies in de boeken. De top vijf haalt nog geen twee derde: 64,1%.

Kansen genoeg dus om in de schademarkt nog wat samen te klonteren. Wat wil Aegon als relatief bescheiden speler nog met schadeverzekeringen? Is dat een prooi voor ASR? Of slaan de Chinezen van Anbang nog een slag met Vivat, zelf ook niet bepaald een grote schadeverzekeraar?

De omzetcijfers die de verzekeraars hebben opgenomen in hun verslagstaten over 2015 zijn de basis voor bovenstaande marktaandelen. Ik heb ze voor alle deelbranches en alle verzekeraars op een rij gezet. Meer weten of een rapport opvragen? Stuur een mail naar rob@texti.nl.

Rob van de Laar

Over Rob van de Laar

Rob van de Laar is tekstschrijver en journalist. Hij schrijft artikelen in opdracht van diverse bedrijven en media. Hij werkte jarenlang bij AssurantieMagazine. Hij studeerde Nederlands. Hij is gek op taal en wordt gek van taalfouten. Hij is ervan overtuigd dat hij die zelf nooit maakt.