De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is al een tijdje bezig om financieel adviseurs duidelijk te maken dat ze niet altijd alles van hun klant hoeven te weten. Dat is voor een goed advies niet altijd nodig en het scheelt de klant geld. Maar beste consument, let op: het kan in uw belang zijn om juist wél altijd zo veel mogelijk aan uw adviseur te vertellen.
Natuurlijk hoef je voor een nieuwe autoverzekering niet meteen je hele pensioenopbouw tot in detail te bespreken. En als je over het verzekeren van je inkomen praat, laat je even buiten beschouwing of je Friese staartklok wel of niet op de inboedelpolis is meeverzekerd. Dat klinkt de meeste mensen wel logisch in de oren. Financieel adviseurs ook. Maar voor hen zijn de laatste jaren nieuwe regels gaan gelden. Was het vroeger (tot op zekere hoogte) vrijheid, blijheid, nu moet het advies altijd worden vastgelegd. De adviseur moet controleren of hij geen belangrijke zaken is vergeten. Hij wordt zelf ook gecontroleerd. En als later blijkt dat het advies niet goed was, kan hij een boete krijgen.
Advies op maat
Nu konden adviseurs altijd al op het matje worden geroepen, maar de controle op de kwaliteit van advies is zeker strenger geworden. Adviseurs zijn daarom gaan denken dat ze altijd alles aan de klant moeten vragen, anders is het advies niet goed. En dat is vaak niet het geval, zo probeert toezichthouder AFM nu duidelijk te maken onder de noemer ‘advies op maat’. Ook om het advies betaalbaar te houden, kunnen adviseurs vaak met minder volstaan dan een complete inventarisatie van uw financiële situatie. “Vraag alleen de relevante gegevens”, zo adviseert de AFM. Voor veel zaken kun je als adviseur volstaan met aannames. Zo zullen de meeste mensen met een hypotheek van € 200.000 geen overlijdensrisicopolis sluiten met een verzekerd bedrag van € 250.000.
Leg alles op tafel
Maar juist in die aannames schuilt een probleem. Want bent u een van ‘de meeste mensen’? Of bent u juist niet ‘de gemiddelde klant’? En wanneer weet u of uw adviseur een aanname doet over uw wensen en behoeften? Zoals de adviseur nu duidelijk tegenover u moet zijn over zijn beloning en zijn advies, zo zult u ook duidelijk moeten zijn over wat u wilt. En omdat u vaak niet kunt beoordelen welke informatie wel of niet relevant is, kan het geen kwaad om zoveel mogelijk op tafel te leggen. Laat de adviseur maar werken! Daar is hij immers voor.
Duurder uit?
Meer werk voor de adviseur is een duurder advies, zult u zeggen. En dat klopt. Als u goedkoper uit wilt zijn, dan laat u de adviseur zijn aannames doen en krijgt u vast wel een passend advies. Maar waarom zou u niet uw hele financiële huishoudboekje met hem doornemen? U heeft hem toch al ingeschakeld. Al uw geldzaken in handen leggen van één deskundig vertrouwenspersoon kan u op den duur juist heel veel geld schelen. En als u openhartig bent over wat u wilt, krijgt u pas echt advies op maat.