Het lekkerste broodje: Eight

In de zoektocht naar het Lekkerste Broodje van Alphen aan den Rijn (#LBVA) stappen we binnen bij Grand Café Eight. ‘Let’s have dinner at Eight’, lezen we buiten. Laten we hopen dat een lunch at twelve thirty geen probleem zal zijn.

En dat is het geenszins, al lijkt het er bij binnenkomst nog niet op: alle tafeltjes zijn bezet of gereserveerd. Gelukkig wordt er snel geïmproviseerd zodat de eerste Texti-broodjestest doorgang kan vinden. De entourage is in elk geval in orde: zeg maar moderne chic. Het publiek is dat ook, zo lijkt het: vooral zakenlunchers.

Ik trap af met een cappuccino. Die is ietsjes aan de slappe kant en de melk is net te enthousiast opgeschuimd, maar wel compact genoeg. Over het algemeen een prima bakkie. En een bakkie is geen broodje, dus over de koffie zeggen we verder niets.

De menukaart verraadt al snel dat Eight zich niet op het doorsnee winkelpubliek richt. Dat is maar goed ook, want woonwalhalla Davinci, waar Eight huist, lijkt maar geen massa’s klanten te trekken. De prijzen van de broodjes zijn fors, tenzij je genoegen neemt met een pistoletje ham of kaas. Maar dat doe ik niet: ik kies een broodje Pata Negra. Dat zie je niet op elke menukaart staan.

Als het bord arriveert, zie ik een prachtige toren van Spaanse ham voor me oprijzen. Met moeite is daaronder de dikke donkere plak brood waar te nemen. Tussen ham en brood bevindt zich, samen met wat sla, een tomatensalsa. De eerste hap brengt een glimlach om de mond: de Pata Negra smaakt geweldig, heerlijk zacht. De tomaat combineert mooi met de ham, al had de salsa nog wat guller gebruikt mogen worden.

Bij een broodje als dit moet je je inhouden om ‘m niet in een paar minuten op te schrokken. Het oordeel kan niet anders luiden dan: overheerlijk. De maag vraagt na afloop duidelijk om nóg zo’n broodje. Maar we koppelen er nog geen cijfer aan: de competitie moet spannend blijven. Het begin is in elk geval uitstekend!

Broodje: Pata Negra met tomatensalsa

Plus:
– heerlijk zachte ham
– goede combinatie met tomaat
– mooi donker biologisch brood

Min:
– een extra snee brood had niet misstaan
– prijzig: € 11

Rob van de Laar

Over Rob van de Laar

Rob van de Laar is tekstschrijver en journalist. Hij schrijft artikelen in opdracht van diverse bedrijven en media. Hij werkte jarenlang bij AssurantieMagazine. Hij studeerde Nederlands. Hij is gek op taal en wordt gek van taalfouten. Hij is ervan overtuigd dat hij die zelf nooit maakt.