Lekker cyclisch

Het is altijd goed als je aflost op je hypotheek. Hoe lager de schuld, hoe beter. Maar toch komt het me voor dat de populariteit van het tussentijds aflossen vooral komt doordat consumenten bang zijn gemaakt. Want eigenlijk is dit een prima tijd om even niet af te lossen. Aflossen is zó anticyclisch.

De hypotheekrente staat op het laagste peil ooit. Lenen was nog nooit zo goedkoop. Daarnaast hebben veel consumenten nog last van de crisis: minder geld in de portemonnee en het geld dat er is, moeten we van de overheid vooral in de economie stoppen.

Waarom dan uitgerekend nu grote bedragen gaan aflossen op je hypotheek? Dat was ook tien jaar geleden al de allerbeste keuze, alleen vonden de overheid en financieel Nederland dat toen niet zo nodig. Lenen bracht toen namelijk lekker veel geld op.

Iedereen moet zelf weten wat hij doet als hij toevallig nog een flinke spaarpot heeft staan. Maar ik los niet af. Ik ben gewoon cyclisch bezig: aflossen komt wel als de economie aantrekt en ik wat meer financiële armslag heb. Eind dit jaar kan ik mijn hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten, waarschijnlijk tegen een rente die lager is dan het tarief dat ik de laatste tien jaar heb betaald. Mijn maandlasten gaan dus een beetje omlaag.

En ja, als ik een spaarpot van een ton had, dan wist ik het ook wel. Natuurlijk vliegen je maandlasten omlaag als je daarmee je lening aflost. Maar mensen die niet zo bemiddeld zijn, hoeven niet te wanhopen. Dus maak ze niet bang.

Rob van de Laar

Over Rob van de Laar

Rob van de Laar is tekstschrijver en journalist. Hij schrijft artikelen in opdracht van diverse bedrijven en media. Hij werkte jarenlang bij AssurantieMagazine. Hij studeerde Nederlands. Hij is gek op taal en wordt gek van taalfouten. Hij is ervan overtuigd dat hij die zelf nooit maakt.