Talloze woekerpolissen woekeren voort

Acht jaar na het begin van de woekerpolisaffaire wachten nog minimaal 340.000 klanten op een oplossing. En het zijn er waarschijnlijk nog veel meer. De AFM heeft onderzocht hoe het nu staat met de hersteltrajecten bij verzekeraars en is daar niet vrolijk van geworden. Er is nu een oplossing gevonden voor de helft van de ruim 250.000 klanten met een beleggingspolis die geen waarde opbouwt. Van de 620.000 mensen met een hypotheekgebonden beleggingspolis is 36% ‘geactiveerd’ (wat is dat eigenlijk?).

Dat concludeert de toezichthouder op basis van gegevens die verzekeraars zelf hebben aangeleverd. En wat die oplossing dan precies is, wordt niet duidelijk. Als de verzekeraar vindt dat er een oplossing is, hoeft de klant daar nog niet hetzelfde over te denken. Welke maatstaven zijn gehanteerd bij het vinden van die oplossing? Zijn dat de zes jaar oude Wabeke-akkoorden? Is een polis die vanaf nu een euro per jaar oplevert, ook een ‘opgeloste’ polis?

De AFM vindt dat het beter moet. En terecht natuurlijk. Het moet véél beter. Want wat lezen we in het rapport nog meer? “Ten opzichte van 1 januari 2013 zijn er circa 10.000 nieuwe niet opbouwende polissen ontstaan.” Dus terwijl iedereen druk is of zou moeten zijn met dweilen, blijft de kraan stevig doordruppelen.

Het wemelt in het AFM-rapport van de advieskansen voor het intermediair. De grote verzekeraars hebben op z’n best een kleine 40% van hun klanten met een hypotheekgebonden polis ‘geactiveerd’. Er zijn er drie die nog niet eens één op de vijf klanten aan de lijn heeft gehad. Van de andere vier zitten er zeker twee in de portefeuille van het intermediair, schat ik zo.

En als de klant wel is bereikt, gebeurt er vaak niets: “De AFM vindt het opmerkelijk dat een grote groep klanten na activatie door de verzekeraar ervoor kiest om geen wijziging aan te brengen in de beleggingsverzekering.” De banken en adviesketens doen het beter: het aantal niet bereikte klanten is bij adviseurs lager dan bij verzekeraars en 17% van de klanten wil geen hersteladvies: 83% dus wel!

Maar deze getallen tonen maar een deel van de werkelijkheid: er moeten nog veel meer klanten geholpen worden, schrijft de AFM: “Uit de cijfers die door de verzekeraars zijn aangeleverd, blijkt dat in sommige gevallen verzekeraars ten onrechte hele groepen polissen buiten het activeringstraject plaatsten. Bijvoorbeeld niet opbouwende polissen met een looptijd van langer dan tien jaar.” Hup, weer een categorie klanten die onbewust om advies schreeuwt.

Echt in contact komen met je woekerpolisklant is echter wel een vak apart, blijkt maar weer: “De AFM heeft tot op heden geen structurele signalen gekregen dat de kwaliteit van advies te wensen overlaat, maar heeft wel het vermoeden dat, net als bij de verzekeraars, adviseurs nog duidelijker kunnen communiceren naar de klant.”

Tot slot zijn er nog altijd partijen die vooral zichzelf willen helpen met een hersteladviesje: “Een aantal partijen heeft de onzekerheid van klanten over hun beleggingsverzekering aangegrepen om tegen een onredelijk hoge vergoeding deze beleggingsverzekeringen over te sluiten.” Daar zijn in elk geval voortvarend kansen gegrepen…

Kortom: er zijn nog steeds massa’s mensen die heel blij zouden kunnen worden van een financieel adviseur die helpt met die woekerpolis. Zal ik de eerste twee zinnen nog eens herhalen? Acht jaar na het begin van de woekerpolisaffaire wachten nog minimaal 340.000 klanten op een oplossing. En het zijn er waarschijnlijk nog veel meer. Voor hen is voorlopig alleen het rendement opgelost.

Lees ook: Wek de houder van de woekerpolis

Rob van de Laar

Over Rob van de Laar

Rob van de Laar is tekstschrijver en journalist. Hij schrijft artikelen in opdracht van diverse bedrijven en media. Hij werkte jarenlang bij AssurantieMagazine. Hij studeerde Nederlands. Hij is gek op taal en wordt gek van taalfouten. Hij is ervan overtuigd dat hij die zelf nooit maakt.